O zcestovalé zelenině
3. března 2012 v 11:38 | Petr Vápeník | Glosy, fejetónky, úvahyKomentáře
Není na českou "Všetanu".
Ale francouzská šalotka je taky vynikající.
A na syrečky pozor, už jsem viděl polskou variantu.
Pravé holomócké tvargle jsou z Loštic.
Smutné no, že už i obyčejná zelenina a ovoce jsou dováženy z opačných konců světa...
To jsou ty kvóty na produkci, dovoz a vývoz. Ještě před vstupem do EU jsme byli v produkci cukru soběstační, EU se to nelíbilo, takže už nyní cukr poslušně dovážíme a prázdné české cukrovary chátrají Kam se poděl selský rozum?
[4]: Selský rozum též začal podléhat euroregulím, neasi.
Vzkazuji příslušné euroreguli: "Kapr bude bez cibule, pro tebe ty zlobo, ty!"
[5]: V bruselu jim bylo líto, že ho musej dovážet, tak ho zatrhli všude.
Já nějak nemám problém s tím koupit si v lednu egyptské jahody, když mám na ně chuť. Nejdříc jsem se bála, že to budou ty vodnaté, bez vůně, bez chuti vyhnané uměle nějakým svinstvem, ale byly moc dobré..normální jahody.
V létě a na podzim se na cedulky koukám a kupuju si zeleninu hezky z ČR a Slovenska, ale jak sezóna přejde už je mi to jedno. Kdyby to nebylo, tak se bez toho obejdu, ale když už tam ty marocké maliny a kanadské borůvky, a okurky z tramtárie leží, tak proč bych si je nekoupila. Když tam zůstanou ležet zpátky na keřík nepřirostou stejně.
[2]: Nějak mám pocit, že polské a čínské varianty už existují asi na všechno.
Všechno má svůj čas. Jak jsme to brali ze zahrady postupně, hezky a zavařovali, sušili, nakládali na zimu. Plný sklep všeho možného, laťkové regály a v nich narovnaná jablíčka podle toho, jak dlouho vydržela. Nejdéle ta ,,kožená" nakyslá, chutná.
Někdo odsuzuje zamraženou zeleninu, ale mně se z ní vaří dobře, čerstvou kupujeme hlavně papriku, někdy rajčata (ta mi však moc nechutnají) ředkev, červenou řepu, ledový salát. Když už to je k mání, nikdo z nás to občas nevyhání, že?
Cibuli milujeme, česnek také
bez toho vařit neumím.
Nejradši na syrové saláty však máme cibuli červenou.
O tom, co je všechno z dovozu je zbytečné hovořit, když naše zemědělství jde do kamsi...s pomocí EU ...
Vzhledem k tomu, že řecké cibuli zjevně nic nezávidíš, neboť řecké nálepky máte na kufrech oba, vidím řešení v tom, zajet si tentokráte do Uruguaye. A bude po problému. )
Já mám k cibuli podobný vztah, nedávám jí snad jen do krupicové kaše, nebo ovocných knedlíků, jinak čím víc, tím líp.
Cibule uruguajská však zatím naši kuchyni návštěvou nepoctila a i kdyby, já bych s ní radši pokecala v její rodné španělštině, než jí po takové vyčerpávající cestě ještě dusila.
A co mě mezi všemi těmi přistěhovalci chybí už hrozně dlouho, jsou jablka "jonatány", za mého dětství snad jediné k dostání. Jako by zmizely v propadlišti socialismu. I když tuším taktéž nebyly zdejší, ale snad maďarské.
Hezký článek, já se s tím už moc netrápím, protože moc nevařím, ale taky kupuju ta umělohmotná rajčata...
Co chybí mně, jsou kvalitní brambory. Zdá se mi, že když se zde prodávají české brambory, že je to odrůda tzv. pro prasata ...
taky jsem si všimla té mezinárodní směsky v sekci ovoce a zelenina. Tomu se říká globalizace :) poslední dobou ale upřednostňuji českou produkci (jde-li to, jak píšeš ananasu se v české kotlině moc nedaří)... doufám, že letos upřednostním českou produkci i ze své zahrádky :)
A to se vyplatí dovážet sem tu zeleninu z takové dálky?
Teď už se člověk ani nemůže těšit na to, až na začátku léta uzrají jahody, když si je může koupit mražené nebo čerstvé po celý rok. I když na to se vlastně může těšit, ty jahody z hypermarketů jsou vážně hnusné, s těmi zahrádky kromě názvu nemají snad nic společného :)
Prostě není nad to, co si člověk sám vypěstuje :)
Cibuli z Uruguaye by mi bylo skoro líto sníst. Poslala bych ji někam dál a kdo ví, kolikrát by tahle oběhová cibule obkroužila svět. :)