O zcestovalé zelenině

3. března 2012 v 11:38 | Petr Vápeník |  Glosy, fejetónky, úvahy

Dostal jsem včera docela obyčejnou chuť si o víkendu něco dobrého uvařit. Nakoupil jsem pochutiny různého druhu a skoro úplně nakonec mě napadlo, že potřebuji ještě dokoupit cibuli. Mám cibuli rád. Ne, že bych patřil k těm, kteří ji v syrové podobě přichroupávají ke krajíčku suchého chleba ve vlaku, jak už jsem to taky viděl, ale je pravda, že moje vaření se bez cibule obejde jen málokdy. Ale třeba bílá, neobyčejně šťavnatá cibule, kterou si pravidelně vozím z návštěv Řecka (ano, někteří lidé si z Řecka vozí napodobeniny antických památek, já cibuli :-)), se dá jíst klidně i syrová a pořád je to delikatesa. Takovou cibuli, kdyby tak měli u nás v obchodě! Došel jsem tedy do úseku ovoce a zeleniny a rozhlédl se. Ano, takhle cibule dole v bedně vypadá moc pěkně - není sice tak bílá, jako moje vytoužená řecká kráska, ale jistě svou roli při mém kuchtění zastane na jedničku. Už jsem měl cibuli zváženou, když jsem si všimnul pro mne docela zásadní věci: Cibule byla dovezena z Uruguaye.

Nevím, jestli máte nějakou osobní zkušenost s touto jihoamerickou zemí. Já žádnou. Vím jen to, že když se tam konalo v roce 1930 první mistrovství světa ve fotbale, z Evropy dorazily pouhé čtyři týmy, protože jen ty byly ochotny štrádovat se přes moře (letecké spojení tehdy prakticky neexistovalo) takovou dálku. Odvaha mé cibuli tedy, zdá se, nechybí. Chápu, měl bych asi vzít zavděk tím, že místo poloplesnivých českých zbytků loňských tuzemských zásob, mě poctila svou návštěvou kvalitní cibule - světoběžnice. Ale přesto mi na té situaci bylo něco nesympatického. Rozhlédl jsem se kolem sebe a užasl jsem: Brambory z Maroka, jablka z Peru, víno z Chile, česnek z Číny… Zelenina, kterou kdysi můj dědeček i táta pěstovali na domácím záhonku a hnojili tuzemským hnojem, stejně jako ovoce, které bez problémů dozrávalo na stromech v zahradě, pochází teď skoro výhradně z dalekých zámořských krajů. Konečně mi došel důvod zmíněných nesympatií. Jde nejspíš o obyčejnou závist: Proč by hergot měla být kdejaká zelenina zcestovalá víc než já? Proč by mi měla zahraničními nálepkami na svých kufrech připomínat mé zápecnictví, které mi zatím dovolilo jen jedinkrát vytáhnout paty ze staré a dříve nejspíš i dobré Evropy.

Pravda, zmíněná invaze zelovocových imigrantů ze všech kontinentů s čestnou výjimkou Antarktidy, může být brána i pozitivně. Dnes si přece můžete jít koupit v kteroukoli roční dobu i ryze sezónní výpěstek. Těžko však chápu, proč mám v mrazem jiskřícím lednu hořet touhou po jahodách. Cožpak si ještě z dětství nepamatuji, že v pohádce o dvanácti měsíčkách bylo podobné přání symbolem pýchy a šikany? Ale předpokládám, že dnešní děti to vidí maličko jinak, a měsíčkové sami místo posedávání kolem ohně objíždějí reklamní castingy. "Lednové prefabrikované jahody za červnové šťavnaté ceny!" Maruška by dnes jen valila bulvy!

Samozřejmě chápu, že podlehnu-li z nějakého důvodu neodbytnému nutkání zahazardovat si se svým životem a ochutnat fugu, pravděpodobně bude z Japonska, protože ve Vltavě čtverzubci z nepochopitelných důvodů stále ještě nezdomácněli. Nevyžaduji nezbytně ani to, aby v obchodech byl celoročně dostatek avokád a ananasu z Polabí. Co je exotické, ať klidně exotickým zůstane. Proč by ale měly české veverky louskat lískové oříšky z Kalifornie a v tradičních českých švestkových knedlících by měly hostovat švestky z Karibiku? Proč si nevychutnáváme vše v tom správném a nejlepším čase určovaném po věky přírodou a podléháme pocitu, že máme na vše právo, kdykoli si zamaneme?

Omlouvám se odvážné uruguayské cibuli, opatrně ji kladu zpět do bedny s cizokrajnými nápisy a v záchvatu staromilského tradicionalistického splínu si kupuji olomoucké syrečky a třeboňského kapra. A budu tiše doufat, že jihočeská rybka neprožila svá jinošská léta někde v deltě Mekongu.
 

4 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Lady Intrikánka Lady Intrikánka | Web | 3. března 2012 v 12:05 | Reagovat

Cibuli z Uruguaye by mi bylo skoro líto sníst. Poslala bych ji někam dál a kdo ví, kolikrát by tahle oběhová cibule obkroužila svět. :)

2 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 3. března 2012 v 13:29 | Reagovat

Není na českou "Všetanu".
Ale francouzská šalotka je taky vynikající.

A na syrečky pozor, už jsem viděl polskou variantu.
Pravé holomócké tvargle jsou z Loštic.

3 Christie Christie | 3. března 2012 v 13:51 | Reagovat

Smutné no, že už i obyčejná zelenina a ovoce jsou dováženy z opačných konců světa...

4 Janah Janah | Web | 3. března 2012 v 14:18 | Reagovat

To jsou ty kvóty na produkci, dovoz a vývoz. Ještě před vstupem do EU jsme byli v produkci cukru soběstační, EU se to nelíbilo, takže už nyní cukr poslušně dovážíme a prázdné české cukrovary chátrají :-( Kam se poděl selský rozum?

5 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 3. března 2012 v 14:22 | Reagovat

[4]: Selský rozum též začal podléhat euroregulím, neasi.

6 Čerf Čerf | Web | 3. března 2012 v 15:16 | Reagovat

Vzkazuji příslušné euroreguli: "Kapr bude bez cibule, pro tebe ty zlobo, ty!" :-)

7 Lennroe Lennroe | E-mail | Web | 3. března 2012 v 16:33 | Reagovat

[5]: V bruselu jim bylo líto, že ho musej dovážet, tak ho zatrhli všude.

Já nějak nemám problém s tím koupit si v lednu egyptské jahody, když mám na ně chuť. Nejdříc jsem se bála, že to budou ty vodnaté, bez vůně, bez chuti vyhnané uměle nějakým svinstvem, ale byly moc dobré..normální jahody.
V létě a na podzim se na cedulky koukám a kupuju si zeleninu hezky z ČR a Slovenska, ale jak sezóna přejde už je mi to jedno. Kdyby to nebylo, tak se bez toho obejdu, ale když už tam ty marocké maliny a kanadské borůvky, a okurky z tramtárie leží, tak proč bych si je nekoupila. Když tam zůstanou ležet zpátky na keřík nepřirostou stejně.

[2]: Nějak mám pocit, že polské a čínské varianty už existují asi na všechno.

8 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 3. března 2012 v 22:33 | Reagovat

Všechno má svůj čas. Jak jsme to brali ze zahrady postupně, hezky a zavařovali, sušili, nakládali na zimu. Plný sklep všeho možného, laťkové regály a v nich narovnaná jablíčka podle toho, jak dlouho vydržela. Nejdéle ta ,,kožená" nakyslá, chutná.
Někdo odsuzuje zamraženou zeleninu, ale mně se z ní vaří dobře, čerstvou kupujeme hlavně papriku, někdy rajčata (ta mi však moc nechutnají) ředkev, červenou řepu, ledový salát. Když už to je k mání, nikdo z nás to občas nevyhání, že?
Cibuli milujeme, česnek také
bez toho vařit neumím.
Nejradši na syrové saláty však máme cibuli červenou.
O tom, co je všechno z dovozu je zbytečné hovořit, když naše zemědělství jde do kamsi...s pomocí EU ...

9 adaluter adaluter | Web | 3. března 2012 v 22:35 | Reagovat

Vzhledem k tomu, že řecké cibuli zjevně nic nezávidíš, neboť řecké nálepky máte na kufrech oba, vidím řešení v tom, zajet si tentokráte do Uruguaye. A bude po problému. :-))
Já mám k cibuli podobný vztah, nedávám jí snad jen do krupicové kaše, nebo ovocných knedlíků, jinak čím víc, tím líp.
Cibule uruguajská však zatím naši kuchyni návštěvou nepoctila a i kdyby, já bych s ní radši pokecala v její rodné španělštině, než jí po takové vyčerpávající cestě ještě dusila.

A co mě mezi všemi těmi přistěhovalci chybí už hrozně dlouho, jsou jablka "jonatány", za mého dětství snad jediné k dostání. Jako by zmizely v propadlišti socialismu. I když tuším taktéž nebyly zdejší, ale snad maďarské.

10 Naďa Naďa | Web | 4. března 2012 v 10:05 | Reagovat

Hezký článek, já se s tím už moc netrápím, protože moc nevařím, ale taky kupuju ta umělohmotná rajčata...
Co chybí mně, jsou kvalitní brambory. Zdá se mi, že když se zde prodávají české brambory, že je to odrůda tzv. pro prasata ...

11 Čerf Čerf | Web | 4. března 2012 v 11:20 | Reagovat

[7]: O dvanácti egyptských měsíčcích :-)

[8]: Ano, ano, ani bez česneku to nejde.

[9]: Zkusím zajít na hlavní nádraží a koupit si jízdenku Praha - Montevideo

[10]: Právě zakusuji umělohmotné rajče. Plastu zdar!

12 š š | Web | 8. března 2012 v 12:04 | Reagovat

taky jsem si všimla té mezinárodní směsky v sekci ovoce a zelenina. Tomu se říká globalizace :) poslední dobou ale upřednostňuji českou produkci (jde-li to, jak píšeš ananasu se v české kotlině moc nedaří)... doufám, že letos upřednostním českou produkci i ze své zahrádky :)

13 Zmražená Opice Zmražená Opice | Web | 10. března 2012 v 15:35 | Reagovat

A to se vyplatí dovážet sem tu zeleninu z takové dálky?
Teď už se člověk ani nemůže těšit na to, až na začátku léta uzrají jahody, když si je může koupit mražené nebo čerstvé po celý rok. I když na to se vlastně může těšit, ty jahody z hypermarketů jsou vážně hnusné, s těmi zahrádky kromě názvu nemají snad nic společného :)
Prostě není nad to, co si člověk sám vypěstuje :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama