Čerfova houbová smaženice - model 2015

19. listopadu 2015 v 7:13 | Petr Vápeník |  Glosy, fejetónky, úvahy

Letošní rok věru nebyl příliš bohatý na houby. Vyprahlé lesy - alespoň ty, které jsem během podzimu navštívil já - poskytly letos houbám tak kvalitní podmínky, že z nich nejspíš všechny houbové plodnice emigrovaly do zahraničí - soudím tak podle toho, že jedinou letošní houbu viditelnou pouhým okem jsem našel v Řecku. Ale nezoufejte - i přes neobyčejnou neúrodu si přijdete na své, pokud si doma připravíte pověstnou Čerfovu houbovou smaženici, na kterou zcela nezištně přikládám recept:

Vezmeme všechny houby, které během patnáctihodinové pocházky lesem najdeme, a za necelou minutu je očistíme ostrým nožem. Jakmile se nám podaří zastavit krvácení, houby opláchneme ve vlažné vodě a pod lupou je pozorně nakrájíme na plátky. Na másle osmahneme kávovou lžičku nadrobno pokrájené cibule, přidáme plátky hub a dusíme pod poklicí v náprstku asi 15 minut. Přidáme 2-3 zrníčka soli, na špičku nože (nabíráno v průvanu, který nám zároveň rozkýchá našeho křečka) mletého černého pepře a a půl zrníčka kmínu na ozdobení. Za stálého míchání zalijeme rozkvedlaným křepelčím vajíčkem a mícháme do zhoustnutí nebo do úplného odpaření.

Podáváme s bramborami nebo chlebem na velkém talíři, který ozdobíme suchou smrkovou větvičkou a živým hlemýžděm, na kterého ale dáváme dobrý pozor, aby nám naši pracně připravenou porci podle svého zvyku střelhbitě nesnědl.

Přestože jsou houby obecně považovány za příliš těžké do žaludku, myslím, že se po této porci budete cítit lehcí jak baletky, nejméně do té doby, než začne působit amanitin z nenápadné zelenkavé houbičky, která jediná doplnila ve vašem velikém proutěném košíku dva miniaturní a ze dvou třetin ožrané klouzky.


Vida, ještě pár takových "čerfovských" receptů a zdá se, že nebude tak těžké proniknout mezi populární food blogery. Navíc připravuji i koutek pro kutily: Prvním článkem by měl být návod, jak si v domácích podmínkách vyrobit jednoduchou žaludeční autopumpu. Tak zase přijďte!.. :-)
 

7 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 19. listopadu 2015 v 8:27 | Reagovat

Rok 2016 bude rokem MOCHOMŮRKY.
Recepty houbové proto schraňuji.

Ale v tvém mi chybí informace, jedná-li se kmín kořenný (Carum carvi) nebo o kmín římský čili o šabrej kmínovitý (Cuminum cyminum).

2 Grumpy Grumpy | Web | 19. listopadu 2015 v 8:32 | Reagovat

Bože můj, tohle je snad nejlepší věc, kterou jsem za uplynulé období blíže nespecifikované délky četla :-D Až jsem se málem zadusila slunečnicovými semínky z chleba - doufám, že to nebyl účel.

Sbírání hub mě odmalička hrozně baví, ale paradoxně mi nechutnají. Ráda je ale také čistím a krájím, takže jsem docela perspektivní houbový parťák. Nejlíp se mi houbařilo ve Finsku, kde rostou přímo atomové hřiby - nikdo je tam totiž nesbírá, všichni chtějí jen lišky a ještě nějaké podivnosti. Tak si člověk připadá, jako by se ocitl v ruské pohádce.

3 Jarka Jarka | Web | 19. listopadu 2015 v 8:37 | Reagovat

U nás to s houbami dlouho vypadalo bledě, ale koncem října se to zlomilo a po třech návštěvách v lese, mám nakrájené suchohřiby ve čtyřech plastových krabičkách na mrazáku a dokonce i pár skleniček naložených do octa. :-P Dle receptu je znát, že pamatuješ tučnější houbařské sezony a tak nezbývá než věřit, že ta příští bude lepší. :-D

4 Kitty Kitty | Web | 19. listopadu 2015 v 8:51 | Reagovat

A fuj! Tak malá porcička a tak velká smůla? Jako článek dobrý, ale zažít bych to nechtěla. Pobavil jsi mě hlavně líčením vlivu podávaného pepře na křečka... ;-)

5 yellow yellow | 19. listopadu 2015 v 8:52 | Reagovat

Dobrý recept, škoda, že smaženici nejím. :D
U nás přece jen trošku rostly, takže mamka s nyní již zesnulým chlupáčem vyráželi téměř každý den na kraj lesa a těch pár hub, co našli, pečlivě sušili. Na zimní bramboračky to bude, ale jinak je to bída. Snad snad bude příští rok pro houbaře příznivější a mamčin nový houbařský společník bude alespoň tak dobrý v zamotávání se do stromků, jako ten předchozí.

6 Bellis Bellis | E-mail | 19. listopadu 2015 v 9:48 | Reagovat

Houby zdrhly do Kanady, reagovaly tak na zaručenou zprávu, že po striktním zákazu konzumace vepřových řízků džihádisty, přejdou milovníci trojobalu na smažené houbové plodnice. Dočista z toho chuděry ztratily hlavu a vzaly nohu na ramena 8-).

7 Janinka Janinka | E-mail | Web | 19. listopadu 2015 v 11:37 | Reagovat

Pokud bude i nadále stejným způsobem a za spolupráce zelených houbiček, mezi food blogery se určitě dostaneš. In memoriam :-D.

8 Janinka Janinka | E-mail | Web | 19. listopadu 2015 v 11:43 | Reagovat

Co to je, zmizel mi celý řádek? :-D

Pokud bude i nadále probíhat tvé vaření stejným způsobem a za spolupráce zelených houbiček, mezi food blogery se určitě dostaneš. In memoriam :-D.

9 Jarmila* Jarmila* | E-mail | Web | 19. listopadu 2015 v 12:04 | Reagovat

Petře, prosím o informaci. Na přesném dávkování soli, pepře (radost křečka asi neznala mezí) a hlavně kmínu trváš? ;-)  :-D Já jen, abych celkovou chuť pokrmu nepokazila.
Letos jsme nezakopli ani o prašivku. Možná bychom z nouze brali i zelenou muchomůrku. :D
Takže si o smaženici necháme zdát v dlouhých zimních nocích.

10 Baruschka Baruschka | E-mail | Web | 19. listopadu 2015 v 13:03 | Reagovat

Tak já nevím, kam chodíte na houby :-) Tady u nás rostly :-)
Pravda, já potkala celkem jen asi patnáct hříbků, ale tchyňka, ta chodila s námi a ta tedy rozdávala :-)
Vůbec nechápu, jak mohla najít tolik hub, když šla většinou za mnou, ale stalo se :-)

11 Enžl Enžl | E-mail | Web | 19. listopadu 2015 v 13:21 | Reagovat

Koukám podobná smaženice jak u nás doma :-) Jen já ji měl pravděpodobně z hříbků, mezi které se připletl alespoň jeden kříšť... Vzácný, zákonem chráněný, rostoucí osaměle, a proto mne oklamal neznámým vzhledem a růstem v hejnu :-! Tvou smaženici si však zakládám do receptáře a na svépomocí vyrobenou žaludeční pumpu se budu těšit :-D

12 VendyW VendyW | E-mail | Web | 19. listopadu 2015 v 14:23 | Reagovat

Budu za provokatéra, ale já letos měla jak houbí řízky tak smaženici i v mrazáku je pár pytlíčků mražených hub. Ale jinak to byla děsná bída, v tom s tebou souhlasím....

13 Bev Bev | E-mail | Web | 19. listopadu 2015 v 14:26 | Reagovat

Tak to je vskutku delikátní. :D

14 Robka Robka | Web | 19. listopadu 2015 v 14:46 | Reagovat

Počkej, nechceš tím říct, že jsi houbami poněkud otrávený?:-)

15 Čerf Čerf | E-mail | 19. listopadu 2015 v 19:37 | Reagovat

[1]:Je to ten kmín, ze kterého se dělá kmínka. Jen nevím, jestli římská...

[2]: Zadušení nebylo rozhodně cílem. Mne houby baví, chutnají mi moc, jen je můj organismus bohužel špatně snáší, i když jsou amanitinuprosté.

[3]: Mám úžasnou starou knihu receptů, pro opravdové houbové fajnšmekry, takže recepty začínají např.: "Vezmi 1 kg mladých hřibů bronzových..." :-)

[4]: Pozor, nezaměňovat za pepř cayenský, po tom křečík nekýchá, ale slzí :-)

16 Čerf Čerf | E-mail | 19. listopadu 2015 v 19:47 | Reagovat

[5]: Myslím, že příští rok nejspíš nebude horší, než ten letošní. Ale v módě je molekulární kuchyně, tak případně recept upravím na ještě menší dávky :-).

[6]: Velmi nerad bych se dočkal povinného trojobalu na ženách...

[7]: Nevím, možná se mají houbičky inhalovat :-).

17 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 19. listopadu 2015 v 20:04 | Reagovat

[15]:
Kmínka čili alaš se hodí k zapíjení smaženic.

18 Janah Janah | Web | 19. listopadu 2015 v 20:29 | Reagovat

Lysohlávky stačí i malé množství, jak to tak tady čtu ;-) :-D

19 quick quick | 19. listopadu 2015 v 20:49 | Reagovat

Mám živého hlemýždě, nerozkýchaného křečka, čtvrt zrníčka kmínu, náprstek, přemluvila jsem křepelku, aby snesla vajíčko. Nemám houbu. A to jsem chodila po lese půl dne. S mikroskopem.

20 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 19. listopadu 2015 v 21:11 | Reagovat

[19]:
Zkus koupelnu, tam vždycky nějaká houba je...

21 Čerf Čerf | E-mail | 19. listopadu 2015 v 22:46 | Reagovat

[9]: Myslím, že jste dostali dostatečný prostor pro variace chuti už tou možností dát dvě nebo tři zrnka soli :-). Pár prašivek jsem našel a poprvé, co pamatuju opravdu prášily, jak byly suché.

[10]: Paaaaahhhhhhhhh! Tolik hřibů... S tím pravou Čerfovu smaženici nikdy neuděláš! :-)

[11]: Kříšť vnitřnosti nepotěší, pouze zrychlí :-).

[12]: Na provokatéry vůbec nereagujeme! :-)

22 Čerf Čerf | E-mail | 19. listopadu 2015 v 22:55 | Reagovat

[13]: Kdyby platila klasická marxistická teorie ceny, byl by takový pokrm nesporně dražší než pravý kaviár :-).

[14]: Kdepak! Vždyť jak by mohl člověka otrávit pohyb na čerstvém vzduchu? :-)

[17]: Kdo popíjí alaš,
nesmí nosit palaš!

23 Miloš Miloš | Web | 19. listopadu 2015 v 22:58 | Reagovat

Houby jím jen v polévce nebo na opečeném mase, smažené vůbec a myslím, že ani kombinace s hlemýžděm mě nenaláká :-)

24 Čerf Čerf | E-mail | 19. listopadu 2015 v 23:05 | Reagovat

[18]: Z maličkých hub jsou logicky jen maličké halucinace. Ale někdy se i o maličkých věcech a maličkých osůbkách halucinuje jedna báseň :-).

[19]: To jsou mi tedy mikroskopičiny! :-)

25 Čerf Čerf | E-mail | 19. listopadu 2015 v 23:38 | Reagovat

[23]: Voyerská varianta receptu počítá s tím, že sami nejíme, ale díváme se, jak naši porci láduje šnek :-).

26 Van Vendy Van Vendy | Web | 20. listopadu 2015 v 14:25 | Reagovat

Čertovský recept! Nebo Čerfovský? :-D Ale něco z toho by se dalo aplikovat i do reálu. Tudíž, nepovažuji ho za tak marný. Jen ty houbičky mi chybí, jinak všechny ingredience bych měla, a místo smrkové větvičky bych přiložila větvičku borovicovou. ;-)
Na žaludeční autopumpu jsem zvědava, ale jinak mohu doporučit i jiný recept - vem víno, slivovici, pivo, fernet, rum, griotku, vínovici, koňak, brandy, limonádu, becherovku, a vodku, od každýho si dej jednu nebo dvě štamprle a máš zaručeně vypumpováno. . ;-)  :-D

27 Van Vendy Van Vendy | Web | 20. listopadu 2015 v 14:26 | Reagovat

[26]: Pro větší efekt lze přidat i baileys a mysliveckou :-D

28 adaluter adaluter | E-mail | Web | 20. listopadu 2015 v 19:44 | Reagovat

Jak zrovna smaženici nemusím, tebou připravená porce, by byla ještě tak jediná, kterou bych byla ochotná pozřít, ovšem bez té půlky kmínu.

Jinak to je bída, když už ani "Čerfík" houbu nenašel, ale zase - mnou letos nalezená množina dvou (téměř)celých hub (nízká bedla vysoká a antiskluzově suchý klouzek modřínový) byla tím pádem čerfíků prosta a ku zpracování kulinářskému vhodna.
Byly však nalezeny čirou náhodou a v odstupu několika týdnů, bedla při procházce, omylem protnuvší cíp lesa, neboť les, kde se při každém kroku zvedá oblak prachu a člověk se děsí, že při nechtěném škobrtnutí o křemen vykřeše jiskru, která následně les v popel obrátí, není místem, kterým bych se procházela dobrovolně.
Klouzek pak vyrostl přímo na dvorku pod ořechem, asi se mu v tom vedru taky dál (k modřínu to měl ještě dalších deset metrů) nechtělo.
Oba dary přírody byly beze zbytku využity a douškem houbové polévky, či lžící houbové omáčky nikdo nepohrdl. :-D

29 abraxice abraxice | Web | 20. listopadu 2015 v 23:51 | Reagovat

Sbíhají se mi sliny :-)

30 Teeda Teeda | Web | 21. listopadu 2015 v 23:47 | Reagovat

:D
Letos jsem dělala smaženici velmi obdobnou...
Pravda... na houbovou úrodu velmi chudý rok... :D

31 Čerf Čerf | E-mail | 22. listopadu 2015 v 9:11 | Reagovat

[26]: Tak tohle musí opravdu fungovat! To bude kvůli nepříznivému účinku té limonády, jinak by jistě bylo vše v pořádku :-).

[28]: Nízká bedla vysoká a suchý klouzek, to jsou báječně absurdní úlovky podivné sezóny! :-)

[29]: Na smaženici nebo na to, že si koupím nějaké boty? :-)

[30]: Tak snad příští rok bude úspěšnější. Horší nejspíš nebude...

32 slunecnyden slunecnyden | Web | 24. listopadu 2015 v 19:56 | Reagovat

Já to brala vážně až do toho náprstku :-) Pak už jsem se jenom chechtala. Máš to dobře vymyšlený. Jsi zkrátka připraven na vše :-)

33 chudobka1970 chudobka1970 | Web | 25. listopadu 2015 v 20:16 | Reagovat

Nejsem lakomec. Hlemýždi klidně svou porci přenechám. A ještě mu s radostí popřeji dobrou chuť :-)

34 Čerf Čerf | E-mail | Web | 25. listopadu 2015 v 22:09 | Reagovat

[32]: Náhodou - kovový náprstek může účinně nahradit předimenzovaný rendlík :-).

[33]: Co na to ochránci hlemýžďů? :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama