O Pyrrhově melounu

1. října 2016 v 22:58 | Petr Vápeník |  Glosy, fejetónky, úvahy
V posledních letech jezdím na svůj oblíbených ostrov Lefkada skoro výhradně až na podzim. Turisté, kteří o prázdninách ostrovu vládnou, kvapem ubývají, obchody a taverny postupně zavírají, hotýlky a apartmánové domy začínají vyklízet pokoje, opravovat to, co se během sezóny pokazilo, a ostrov se pomalu začíná chystat na zdejší vlezlou středomořskou zimu, před kterou se, kdo může, zachrání útěkem na řeckou pevninu, nejlépe do Athén. I začátkem října je ale moře ještě dostatečně teplé, odpoledne bývá kolem 26 stupňů a nedáte-li si pozor, umí i takové řecké slunce "na vejminku" udělat na vaší kůži dostatečnou paseku, a přitom ostrov už je občas zaléván hustým podzimním deštěm, takže rázem vykvete tolik květů, že byste si to třeba ve vyprahlém srpnu neuměli ani představit. A v městečku, ve kterém přebývám, mají tradičně jeden až dva poslední vodní melouny, takové ty uvnitř červené, které tady mají nesrovnatelně sladší chuť než u nás. I melouny mají zjevně na přelomu září a října po sezóně.

Potíž bývá ve dvou věcech: Melouny už jsou poblíž "doporučeného data spotřeby", takže - nakrojeny - velmi rychle přezrávají. A jsou obrovské! Není ovšem zvykem zde prodávat rozkrojené části, jako je to běžné u nás. Prostě chceš meloun? Tak si ho vezmi pěkně celý. Chuťově je s velkou pravděpodobností senzační, ale doporučujeme po otevření ihned zkonzumovat. Což se u melounu, který se váhou pohybuje někde mezi 10 a 16 kilogramy blíží sebevraždě. Vzpomněl jsem si na Ferreriho legendární obskurní film Velká žranice a přemýšlel jsem, zda by mě s melounem parta slavných přežíračů vzala na zámeček mezi sebe.

Zatím jsem ani jednou neodolal a vždy jsem si jeden z posledních melounů sezóny koupil, po takhle slaďoučkých melounech se totiž můžu "utlouct". Dopadlo to vždy stejně: Jeden den jsem se melounem k snídani, k obědu i k večeři nehorázně přecpal, ale víc než půlka mi stále zbývala a já - s břichem ještě větším, než je u mne běžné (neříkal jsem snad, že tady něco zhubnu?), jsem po několika dnech zbytečného sebepřesvědčování, že meloun možná ještě přece jen dorazím, nakonec sladce zavánějící zbytky odnesl kamsi daleko do zdejších úrodných zahrad, abych je ponechal přírodním silám, protože ponechat je normálně v koši silám místních uklízeček si netroufám.

Včera, hned po příjezdu na ostrov, jsem se byl podívat v místním největším marketu a s úlevou jsem konstatoval, že melouny už došly. Ale večer v jednom menším obchůdku jsem svůj tradiční Pyrrhův meloun objevil. Byly tam dva poslední, tajemně vyzývavé velekoule k prasknutí nacucané slaďoučkou šťávou, s cenou víceméně symbolickou. Ten menší měl kolem dvanácti kil. Jestli si ho koupím, proběhne to jako vždycky a Marcello Mastroianni se určitě již teď těší, jak budu dělat jemu a jeho třem nenažraným přátelům společnost. Na dotaz, jestli nemají na skladě nějaký menší plod nebo nemůžu dostat jen "melounovou výseč", odpověděl pan majitel rezolutně záporně, ale uklidnil mě, že si můžu bez obav koupit meloun celý, že mi na něj dá zajímavou slevu, načež přepsal cenovku. NE!!! Letos budu pevný jako žula a meloun si nekoupím, rozhodl jsem se s definitivní platností, která mi vydržela skoro celou minutu, během které jsem se k melounu po pozoruhodné smyčce mlsně vrátil.

Dva poslední kousky, to je prostě výzva! :-)



Naštěstí stál u melounu další pán z naší skupiny postsezónních lefkadských turistů a zjevně řešil podobné dilema jako já. Netrvalo dlouho a plácli jsme si: Rozdělíme si meloun napůl. Majitel obchůdku nám ho na naše přání rozřízl vedví, přestože u toho nechápavě kroutil hlavou, každý jsme za svých bratru šest kil dobroty zaplatili přesně jedno euro (!!) a v igelitové tašce s netradiční váhou nákladu se postupně protahujícíma ušima jsme doklopýtali domů.

Po celodenní "melounové dietě" z mé části ještě zbývá asi třetina a můj urolog - kdyby existoval - by měl ze mne radost. Na rozdíl ovšem od všelikých lefkadských hmyzáků a melounojedů, kteří mě už v zahradách netrpělivě vyhlížejí, kde se letos se svým Pyrrhovým melounem flákám.

Jestli na mne nějaká vosa nebo sršeň spáchá letos v Řecku atentát, budete vědět proč! :-)

Pozdrav ze svého oblíbeného přístavu ve Vassiliki, centra zdejšího veškerého večerního dění, posílá Petr V., místy Čerf.

 

4 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Doktorka se srdcem Doktorka se srdcem | E-mail | Web | 1. října 2016 v 23:07 | Reagovat

Tedy to je kouzelný článek! Moc mě pobavil! :-) Takových bych chtěla víc. Taková obyčejná věc - a jak jsi to báječně popsal! :-) Prej urolog. :-D No jo, za melounové požitky se holt platí diuretickými účinky. :D

2 Kitty Kitty | E-mail | Web | 2. října 2016 v 7:32 | Reagovat

Dnes z článku přímo prýští sladká pohoda, podpořená chutí hodně dozrálého melounu. To se to čte! Cítím vaši dobrou náladu - těšit se, až melounové hody skončí. Však budou zase příště! Ty umíš psaním potěšit a fotka potěšila zase moje urologické cesty - bezplatně, snadno a rychle vymést kamínky z ledvin meloun dokáže :-)

3 Čerf Čerf | E-mail | Web | 2. října 2016 v 8:10 | Reagovat

[1]: Meloun rozříznutý vedví
podporuje dvojí ledví! :-)

[2]: Zatím je tu krásně, což dobrou náladu jen podporuje. Až moc pěkně, protože nejsou žádné "výtvarně zajímavé mraky" k focení, takže aparát zatím zahálí. Ale myslím, že ještě přijde jeho čas.

4 matka matka | 2. října 2016 v 8:56 | Reagovat

Melouny nesnáším. Ale když se jaksi nedopatřením nějaký objeví na stole, tak po nesnášenlivosti nezůstane ani stopa a ta půlka na posezení padne. Brrr. :-)

5 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 2. října 2016 v 9:51 | Reagovat

Ano, lubenici obecné se nedá odolat.
Dočetl jsem se, že největší meloun vážil 122 kg (sic!).

6 Pižlík Pižlík | E-mail | Web | 2. října 2016 v 12:37 | Reagovat

To určitě budou i fotečky. Melouny jsou zdravé a také dobré. :-)

7 Miloš Miloš | Web | 2. října 2016 v 20:39 | Reagovat

Vypadá to, že ty poslední dva melouny schovávají pro tebe - věrného návštěvníka Lefkády. Možný by tam čekaly i v listopadu :-)

8 Čerf Čerf | E-mail | Web | 2. října 2016 v 21:14 | Reagovat

[4]: Je zvláštní, že doma si nekoupím meloun, jak je rok dlouhý, a jen přijedu do Řecka, už ho sháním :-).

[5]: Tak to můžu za ten svůj desetinový být ještě rád.

9 Čerf Čerf | E-mail | Web | 2. října 2016 v 21:15 | Reagovat

[6]: Zítra beru na celodenní pěší výlet plnou fotografickou polní. Tak jestli nic nenafotím, aspoň zhubnu.

[7]: Kdepak schovávají! Byl jsem se tam před chvílí podívat a - melouny došly! :-)

10 VendyW VendyW | E-mail | Web | 3. října 2016 v 18:52 | Reagovat

Ó, děláš mi melounově sladké chutě! Jak já tohle zeleninoovoce miluju!

11 Jarka Jarka | Web | 4. října 2016 v 8:48 | Reagovat

Děláš mi chutě. Živě si představuji to sladké rudé sousto rozplývající se na jazyku a jediná vada na gurmánském zážitku je ulepená huba od ucha k uchu. :-P  :D

12 Bev Bev | E-mail | Web | 6. října 2016 v 7:09 | Reagovat

Meloun mám taky moc ráda, tohle léto jsem jich jen já sama snědla snad pět, ale tak velké snad ani nebyly, to by bylo i nad mé síly. :D

13 Čerf Čerf | E-mail | Web | 6. října 2016 v 20:57 | Reagovat

[10]:[11]:[12]:: Tady mají v sezóně dobrý zvyk že dávají na závěr večeře jako pozornost právě kousky melounů. Ostatně z toho lze taky usuzovat, že melouny mají po sezóně, protože jsem při první zdejší večeři dostal jako pozornost krásně nakrájené bělostné plátky hrušek :-).

14 VendyW VendyW | 6. října 2016 v 22:52 | Reagovat

[13]:I dobra hruska prijde vhod! Obzvlast uvarena v okorenenem cervenem vine, polita cokoladou a podavana ve spolecnosti kvalitni zmrzliny a slehacky ;-)

15 Van Vendy Van Vendy | Web | 10. října 2016 v 9:51 | Reagovat

Melouny jsou báječné a dietní a zdravé! Nejlepší letní pochutnání, hnedle po okurkách (a meruňkách a jahodách a malinách :-D). Bylo mi jasné, že neodoláš, i když ses rozhodl odolat. Ale poslední meloun se přece neodmítá! :-)

16 Čerf Čerf | E-mail | Web | 14. října 2016 v 7:49 | Reagovat

[15]: Dnes už musím vzít zavděk melounem žlutým. Nechutná mi tolik jako červený, ale zase na něj nepotřebuju shánět tým spolujedlíků :-).

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama