Fantaskní příběhy ze světa kůry - vyhodnocení soutěže

5. května 2018 v 8:34 | Petr Vápeník |  Výstavy

Během března a dubna jste mohli při prohlížení mé webové fotografické "e-Xpozice" Fantaskní příběhy ze světa kůry navrhnout vybraným fotkám své vlastní názvy a zúčastnit se tak soutěže o výstavní fotku z této kolekce podle svého vlastního výběru. Dnes se za touto netradiční soutěží ohlédneme, podíváme se, jaké zajímavé názvy jste mi navrhli a já budu závěrem muset vybrat výherce.

Celkem se v soutěži sešlo 170 návrhů na nové názvy od dvanácti účastníků, i když těch reálných účastníků bylo o něco víc, protože v jednom případě se do vymýšlení nadšeně a s vervou zapojilo i několik dětí. Nejvíce návrhů dostala fotka č.11 s původním názvem Portrét rytíře z Kačerova, zatímco čtyři další fotky dostaly jen 4 návrhy. Kdoví, možná fotky, které nezískaly moc návrhů, nedokázaly dostatečně vybudit fantazii soutěžících nebo právě naopak jste u nich byli nejspokojenější s mým původním názvem, takže nebylo třeba vymýšlet nic nového.

Většina názvů jsou opravdu pozoruhodné nápady: Objevily se třeba okouzlující tituly Žabák v posilovně a Selfie hlemýždě Pižly, bohužel byly přiřazené k fotkám, které nejsou součástí finální kolekce, takže jsem je musel ve vyhodnocení pominout, jinak by nejspíš s prázdnou neodešly :-). Z velmi úsměvných názvů mě ještě zaujaly např. tituly Kopčem ztratil pěstní klín, odkazující ke Štorchovým Lovcům mamutů, Polekaná lasička (původně Za bludičkou), nebo Nedočkavé hádě mezi kamením (fotka Zárodek). V původním "dada-obrazotvorném duchu" byly i názvy Zátoka vlídných hrochů, Srdečný úsměv otylé gazely nebo trochu psychedelický Tančící jednohlavý drak.

Ve svých návrzích soutěžící nakoukli i do historie - např. Domácí bůžek starého Olméka, do oblasti řecké mytologie odkazuje Filémón a Baucis i Kraken, ještě hlouběji do minulosti jde Faraónova noční můra a úplně nejhlouběji pak asi Věstonická Venuše. Zajímavé také je, kolik názvů se nějak točí kolem jídla: Škubánky s mákem, Vepřové se špenátem, Rozmatlaný čokoládový dort, Krupicová kaše sypaná skořicí, Hadí snídaně, Připálený buchty, no a nejspíš by se tam s určitou mírou nadsázky dala zařadit i Žába v kaši :-).

Samozřejmě, vděčné je vždy propojení s živočišnou říší: Hlava létajícího dinosaura, Dvě hrdličky, Brejlovec ropuší, Naštvaný opičák, Úl plný můr, Sněm psů a koček, Narození želv, Velrybí hejno, Sobí rozjímání, Hlava malé lištičky, Číhající papoušek, Hladový pulec, Krokodýl v akci (pozn.: při lovu nebo ve slevě? :-)), Zamilovaný pes nebo dokonce přesněji určený Pes Adolfa Borna. V obrázcích jste ale našli i Žížalí závod nebo Žížalí sněm, objevil se Pejsek na ocásku - artista i Levitující beránek, Kukla fantaskního motýla i Potěr na mělčině.

Hned dvakrát se v návrzích objevil Mimozemšťan (oba návrhy se týkaly Portrétu rytíře z Kačerova, který si ovšem mimo jiné vysloužil i roztomilý a dobře představitelný název Cestující ve spacím polštářku) velmi přesný popis situace odráží např. název Lebka orla na totemu Sitting Bulla, jako lehkého arachnofoba, který ovšem podměrečné pavouky rád považuje za nositele štěstí, mě potěšil titul S pavoučkem na rameni aneb mezigalaktická arachnofobie a rozesmál mě i stroze realistický a nejspíš o nějakou nedávnou praktickou zkušenost se opírající název Naše střecha před opravou :-).

Původní Ropucha na pomerančovém rybníce soutěžícím spíš připomínala spojení se žhavou lávou (Lávový proud se žene, Koukej-hoří!, V lávovém proudění s ovečkou v souznění, Žhavá lavina, Dáma a láva). Někdy se v navrhovaných názvech objevily i příběhy popsané kompletní větou včetně přísudku: Jan Žižka přemýšlí, Odkuklím se zjara, Prosím, prosím... smutně koukám, Který zip můžu rozepnout? Bouřka se blíží z hor, Snílek počítá hvězdy, Džin se děsí vlastní lahve, Děd Vševěd nevěřícně poulí oči, Broučí krovky naráží do včelí plástve.

Můžete mi věřit, že jen opravdu těžko se mi z takové záplavy fantazie a inspirace vybírali adepti na výhru v soutěži. Udělal jsem si proto užší výběr, takové malé desetičlenné finále, do kterého v mém čistě subjektivním pohledu postoupily názvy:
Tekuté písky (původně Krajina olejových améb)
Domácí bůžek starého Olméka (Portrét rytíře z Kačerova)
Cestující ve spacím polštářku (Portrét rytíře z Kačerova)
Mauglí a usměvavý slon (Procházka se štěněntem s velkou hlavou)
Zlatý poklad na dně jezera (Ostrov harfenistek)
Dívka s culíkem a přísný srnčí bůh (Audience u těhotného anděla)
Pošpiněná Antarktida (Březová kaligrafie)
Baba a panna se sovími strážci (Nedoslýchavá koala)
Džin se děsí vlastní láhve (Jeptiška/Kokon)
Strach má velké oči (Polední spánek škodolibé strigy)

Z tohoto "malého finále" jsem nakonec vybral jednoho vítěze (zvažoval jsem i víc výherců, ale myslím, že přes velký počet do soutěže zaslaných návrhů je důležitý především počet účastníků, takže i když to celé na první pohled vypadá jako ohromná záplava, ve skutečnosti vybírám jednoho výherce z dvanácti soutěžících). Nejvíc u mne nakonec zabodovala Dívka s culíkem a přísný srnčí bůh, což je název, který mi poslala Bev. Sice jde o název, který - byť ho považuji za krásný a výstižný - pro svou fotku nepoužiju, protože původní Audience u těhotného anděla má pro mne jako autora fotky hned několik důležitých významů, ale Bev má teď možnost vybrat si z celé kolekce jednu fotku, kterou jí pak moc rád věnuji v poctivé papírové podobě, ve výstavním formátu 50x70 cm.


V této souvislosti bych všechny zdejší návštěvníky rád informoval, že se i díky webové "e-Xpozici" objevila do budoucna nová možnost fyzicky vystavit celou původní kolekci Fantaskních příběhů ze světa kůry a je možné, že několik vybraných zástupců této kolekce bude i součástí větší podzimní výstavy mých fotek, jejíž detaily se právě teď upřesňují. Jakmile budu vědět podrobnosti, moc rád vás o nich samozřejmě informuji i na těchto blogových stránkách.

V zaslaných názvech je tolik zajímavých nápadů, že udělám ve svých aktuálních názvech ještě pár drobných i větších korektur. Ropucha na pomerančovém rybníce se tak možná stane žabákem (pokud tedy proti takovému maskulinnímu pojetí nebudou protestovat žabí feministky), do původního názvu V dosahu královského ucha, který mi úplně neladil, nějak zakomponuji Axinou navrženou Zvědavost, a cloumá mnou i radikální pokušení udělat z názvu Na mapě polosametového světa Editou a jejími dětmi inspirovanou a mile rozpustilou Hostinu pro veverky :-).

Děkuji všem, kteří mi zaslali do soutěže své návrhy, moc mě potěšilo, jak se doslova otevřela stavidla vaší fantazie a obrazotvornosti a taky se krásně potvrdilo, jak dokážeme ve stejném výjevu vidět různýma očima úplně různé věci a vnímat úplně odlišné příběhy. Třeba až zase jednou povedeme nějaký ostrý názorový spor, ve kterém nebudeme jeden druhému vůbec rozumět, vzpomeneme si na tuhle malou a nepříliš významnou soutěž jako na dobrý příklad, že to, co jednomu připadne jako osvěžující pomerančový rybník, vnímá možná druhý jako žhavou lávu, třetí jako dravou řeku, čtvrtý jako škubánky s mákem, pátý třeba jako žížalí sněm. A to ani nemluvím o tom šestém, sedmém, desátém, pětapadesátém, třítisícím a vůbec o všech těch dalších lidech, kteří svůj pohled do soutěže neposlali, i když i jejich fantazie dokáže celkem obyčejným obrázkům vdechnout originalitu svého vlastního emotivního příběhu, třeba úplně odjinud než ze světa kůry.

Díky ještě jednou a jsem fakt zvědavý, kterou fotku si vítězka soutěže vybere :-).

------------------------------
A co vám můj blog - pokud ho prozatím neznáte - může ještě dále nabídnout? Kromě fotočlánků najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, Řecka a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetony, povídky, básně, verše haiku, hrátky s češtinou, povídání o knížkách, filmech či pražských zákoutích a každou neděli i malé ohlédnutí za týdnem v politice a společnosti pojaté s úsměvným nadhledem - Nedělní miniglosy, které se minulou neděli dočkaly už svého 446. vydání.
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

 

7 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Kitty Kitty | E-mail | Web | 5. května 2018 v 9:01 | Reagovat

Vítězce gratuluji a upřímně se těším až nám práskneš, která fotka od tebe bude viset v budoáru u jejího výstavního jezírka a opečovávané zahrady :-P

2 Jarka Jarka | Web | 5. května 2018 v 9:30 | Reagovat

To jsem se pobavila, sešla se spousta parádních názvů. :-D
Bev moc blahopřeji a přeji šťastnou ruku při výběru odměny pro vítěze. ;-)

3 chudobka1970 chudobka1970 | Web | 5. května 2018 v 10:26 | Reagovat

Taky jsem se královsky pobavila. Nejvíc se mi líbil název Hlava létajícího dinosaura :-D
Vítězce blahopřeju :-)

4 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 5. května 2018 v 11:52 | Reagovat

Myslím, že Bev si to zaslouží a také jsem zvědavá, kterou fotku si vybere. Nebude to mít lehké :-D Gratuluji i k ostatním názvům lidská fantazie je bezbřehá a to je fajn, ne? :-)

5 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 5. května 2018 v 13:12 | Reagovat

Prima.

6 VendyW VendyW | 5. května 2018 v 16:19 | Reagovat

Bevickovy za uspesny navrh noveho nazvu :-)

7 Jan Turon Jan Turon | E-mail | Web | 6. května 2018 v 6:49 | Reagovat

Vsadim se, ze nakonec jednou obrázky kúry nshradi uz příliš proflakle
Roschardovy obrazce... ;-)

8 Vendy Vendy | Web | 6. května 2018 v 10:04 | Reagovat

Jsem unešena fantazií, která se vyrojila kolem tvých fotograrií. Názvy vskutku rozličné, prapodivné, hravé, snivé, legrační a téměř surrealistické. Vlastně můžeš být opravdu hrdý na své fotoobrazy, jakožto i na původní názvy, ale také na fakt, jakou fantazii dovedou probudit.
Kouzelné! Jsem nadšena. :-)  :-)

9 Axina Axina | Web | 6. května 2018 v 18:20 | Reagovat

Vzhledem k tomu, že sama jsem se soutěže zúčastnila, je poněkud trapné "kritizovat" vyhodnocení soutěže a asi bych udělala nejlépe, kdybych byla zticha. Touha říkat vždycky všechno na rovinu, která je mi vrozená a komplikuje mi život, je však silnější než já :-)
Domnívala jsem se, že vyhodnocení soutěže bude probíhat zhruba tímto stylem:
U každé soutěžní fotografie si Čerf vytvoří seznam, kde po původním názvu budou následovat všechny soutěžní názvy a to v chronologickém pořadí, tak jak byly zaslány. Ono má totiž jistou vypovídací hodnotu i to, koho jako prvního napadne třeba Mimozemšťan. Nebo láva. (Většina soutěžících se samozřejmě nesníží k “opisování”.) Za soutěžním názvem by byl vždy uveden jeho autor či autorka.
Pak by Čerf (subjektivně, ale zodpovědně :-) ) posoudil u každé fotografie, který alternativní název je nejzdařilejší.
Všichni soutěžící neuvedli názvy u všech fotografií, bylo by to vybírání vždy jen z několika názvů. Zvlášť významné by bylo, pokud by soutěžní název byl tak dobrý, že by se Čerf rozhodl použít ho jako nový oficiální název fotografie. V případě, že by žádný soutěžní název u dané fotky nebyl tak dobrý, pak by aspoň měl Čerf u každé fotografie označit nejzdařilejší pokus.
S takovými výsledky bych se v článku ráda seznámila. Připadá mi to přínosnější, než konstatovat jakými tematickými okruhy se soutěžící inspirovali.
Vítězem by IMHO by měl být ten, jehož největší počet soutěžních návrhů (nebo aspoň jeden) se stal novým oficiálním názvem fotografie. Pokud by žádný soutěžní název takové cti nedosáhl, pak by vítězem byl ten soutěžící, který by se nejčetněji propracoval na první místo v soutěži o nejlepší název dané fotografie. Mohlo by tak přirozeně a hlavně zdůvodnitelně vzniknout i více vítězů.
Při tomhle přístupu by také dobře vynikly fotografie, které se vůbec nedočkaly alternativních názvů, nebo jich obdržely jen velmi málo. Nejspíš proto, že jejich původní název se dá jen těžko překonat. Za mne je to např. Eukalyptový stařec, Zasmušilý Pinocchio a Svět podle Hieronyma Bosche.
Závěrem bych ráda uvedla, že jsem si plně vědoma, že soutěž a její pravidla jsou výhradně v kompetenci Čerfa. Nemínila jsem se dotknout ani jeho, ani nikoho ze soutěžících. Jen jsem se dopustila názoru. Profesní deformace.
Ještě poznámka: Obrázek Audience u těhotného anděla je v tomto článku “ukrojen” zleva. Proč tomu tak je? Takový obrázek jsme se nesnažili výstižně pojmenovat...

10 Čerf Čerf | E-mail | Web | 6. května 2018 v 23:22 | Reagovat

[9]: Milá Axino, neberu to jako kritizování, ale jako projev názoru, na který rád zareaguji. Sice jsem nepovažoval za nezbytné v článku popisovat podrobně postup vyhodnocení, ale aspoň stručně:
1. Ke každé fotce jsem si opravdu vytvořil  (v excelu) seznam navržených názvů, u každého návrhu jsem měl info o autorovi a datu zaslání, které jsem si před vyhodnocením kvůli větší objektivitě skryl a návrhy pak u každé fotky náhodně promíchal. Nejvíce jich bylo 11, nejméně 4, jak jsem v článku uvedl.
2. U každé fotky jsem si vybral ten návrh, který u mne vyhrál, v jednom případě (shodou okolností v tom s nejvíce návrhy) jsem měl dva vítěze, mezi kterými jsem se neuměl rozhodnout.
3. Z šestadvaceti "vítězů" jsem vybral deset finalistů, které jsem v článku uvedl.
4. Z finalistů jsem vybral jednoho absolutního vítěze.
5. Při závěrečném výběru nehrál žádnou roli počet zaslaných návrhů od jednotlivých autorů. Ani nemohl, pokud jsem chtěl zachovat základní princip, že vítězem se může stát i soutěžící, který pošle jen jediný (ale pro mne právě nejlépe vyhovující) návrh.
6. To, jestli se některým návrhem nechám inspirovat a upravím podle něho (úplně nebo částečně) svůj původní název, nehrálo v soutěži podstatnou roli, protože bych tím znevýhodnil výborné návrhy u fotek, jejichž původní názvy už považuji za definitivní.

V článku jsem nechtěl mít jen takový strohý postup vyhodnocení, ale spíš pár zajímavostí, které třeba nejsou úplně zjevné, dokonce ani když si letmo prohlédnu všechny původní soutěžní příspěvky. No a samozřejmě celkový výsledek a aspoň užší výběr adeptů, ze kterých jsem vybíral. Samozřejmě, jak správně pravíš - subjektivně, ale odpovědně :-).

Tvoje poznámka, že fotka přiložená k tomuto článku je "useknutá" zleva, je zcela opodstatněná. Při publikaci jsem využil fotku, kterou jsem už měl v blogové galerii z dřívější doby, ale jednalo se v tom případě o trochu jiný výřez, než jsem nakonec použil pro finální podobu snímku v kolekci. Díky za upozornění, fotku už jsem nahradil tou správnou.

11 Čerf Čerf | E-mail | Web | 6. května 2018 v 23:24 | Reagovat

[1]: Taky se těším, hlavně to musím Bev ohlásit taky mailem, ještě jsem to nestihl, byl jsem o víkendu trochu v kalupu.

[2]:[3]: Taky jsem se při čtení příspěvků dobře pobavil.

12 Čerf Čerf | E-mail | Web | 6. května 2018 v 23:27 | Reagovat

[4]: Fantazii je nutno vyseknout poklonu!

[8]: Jsem rád, že obrázky inspirovaly tolik zajímavých nápadů.

13 stuprum stuprum | Web | 7. května 2018 v 4:05 | Reagovat

Působivost, při troše fantazie bychom mohli říci moderních jeskynních maleb, překonala má veškerá očekávání.
Takže palce nahoru a lajky též.

14 Janinka Janinka | E-mail | Web | 7. května 2018 v 12:30 | Reagovat

Skvěle zapracovala fantazie, ale u stromové kůry se to asi dalo očekávat :-). Gratuluji vítězce!

15 pherenis pherenis | E-mail | Web | 7. května 2018 v 13:15 | Reagovat

Gratuluji k výběru nej z nej ;-)

Neměl si snadnou práci, klobouk dolů se zpracováváním.
Vřelý dík za možnost propojení fantazijního umění vidění.
posílám přání příjemných dnů i oka-mžiků... pher

16 Bev Bev | E-mail | Web | 7. května 2018 v 15:27 | Reagovat

Tak jsem celý týdne nakukovala, jak dopadne vyhodnocení a nakonec jsem to zase prošvihla. :D
Moc mě těší, že právě jeden z mých názvů zaujal, četla jsem si krásné nápady ostatních soutěžících a nedokázala bych se rozhodnout, který se mi líbí víc, všechny mají své kouzlo a jsou něčím zajímavé.
Děkuji za možnost vybrat si jednu z fotek, jak už jsem psala, mými favority jsou fotky č.12 - Nedoslýchavá koala a č.22 - Svět podle Hieronyma Bosche, tak pokud si můžu vybrat, byla by to fotka č. 22
A taky děkuju všem za gratulace. Mám z toho fakt obrovskou radost a moc se těším, až si fotku pověsím na zeď, mám už pro ni dokonce i místo. :-)

17 Bev Bev | E-mail | Web | 7. května 2018 v 15:32 | Reagovat

A ještě se chci, Petře, zeptat, jestli necháš virtuální výstavu dál otevřenou? Za ty dva měsíce jsem si ty fotky doslova zamilovala a moc ráda se k nim vracím jako k dobrým přátelům. Tak jestli bude možné občas nakouknout a potěšit se pohledem na obrázky z kůry? :-)

18 Čerf Čerf | E-mail | Web | 7. května 2018 v 20:32 | Reagovat

[13]: Děkuji, určitě budu v jeskynních malbách pokračovat :-).

[14]: Přesně tak, kůra má vysoký inspirační potenciál.

[15]: A já samozřejmě děkuji za zajímavé návrhy.

19 Čerf Čerf | E-mail | Web | 7. května 2018 v 21:02 | Reagovat

[16]: Nedoslýchavá koala je k dispozici. Svět podle Hieronyma Bosche jsem na výstavě moc chtěl mít, ale při potřebném zvětšení to nedělalo dobrotu a zase bych ti nerad doručil technicky problematickou fotku. Ještě to zvážím a ozvu se ti přes e-mail s nějakým návrhem.

[17]: Virtuální výstavu určitě na webu ponechám, ve složce e-Xpozice bude natrvalo jako "jednička". No a věřím, že se podaří kolekci postupně rozšiřovat, budu mít oči na stopkách :-).

20 Bev Bev | E-mail | Web | 7. května 2018 v 21:22 | Reagovat

[19]: Tak to si s tím už nelámej hlavu a nehledej zbytečně nějaké řešení, mně se líbí obě naprosto stejně a Koala mě potěší zrovna tak. Nedokázala jsem se rozhodnout a tak jsem prostě jednu napsala. A asi deset dalších je hned v těsném závěsu, tyhle dvě zvítězily opravdu jen o fous. Mám je ráda vlastně všechny. :-)

21 Marie Veronika Marie Veronika | Web | 9. května 2018 v 12:19 | Reagovat

To jsou tak kouzelné nápady! :-) Musela to být opravdu těžká práce, vybrat z nich ten nej nej :-) Každopádně vřelé gratulace vítězce, srnčí bůh si jistě první místo zaslouží :-)
Ovšem Naše střecha před opravou mě dostala :-D

22 Čerf Čerf | E-mail | Web | 10. května 2018 v 7:57 | Reagovat

[21]: Kdyby se jako na nejmenovaném filmovém fetivalu měřila délka smíchu, "Naše střecha před opravou" by nejspíš vyhrála :-).

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama